Att leda sig själv-förändring genom drama

 
                                                      ATT LEDA SIG SJÄLV
 
                                                     FÖRÄNDRING GENOM DRAMA
 
                                                                        GÄVLE
 
                                                23 NOVEMBER - 25 NOVEMBER 2018
 

Vår tid utmanar människan i flera avseenden. Vi ska vara snygga, populära, framgångsrika, lyckade, rika och kunna visa upp en yta i sociala medier som bekräftar detta. Friheten kan upplevas total men samtidigt visar många en vilsenhet i hur man vill leva och vad man verkligen KAN påverka. Vi tycks sakna förmågan att kunna använda vår vilja till meningsfyllda mål och handlingar.

 

En del av förståelsen till detta fenomen ligger i att människans inre värld av fantasier, känslor, föreställningar och förmågan att vara kreativ inte uppmuntras eller ses som lika värdefull som logiska rationella värden.  Betoningen av materiella tillgångar påverkar oss idag att alltmer se människan som ett värdefullt eller värdelöst ting som köps och säljs. Ekonomin sätter agendan i vad som är värdefullt och har smittat av sig till arbetsliv och till den relationella världen, där vi exempelvis ”investerar” i den andre.

 

En ökad rädslokultur för vad som komma skall påverkar vårt handlande. I behandlingsarbete lyfts röster för den förutsägbara metoden som inte är farlig eller som garanteras effektiv, och i politiken växer partier som profiterar på vår rädsla. Människan blir här ett offer och förändring handlar om att följa det trygga och säkra.

 

Med tanken att vi kan påverka hur vi vill leva uppstår svårigheten med hur vi ska kunna nå dit? Är det så att bara vi vill så kommer våra önskningar att slå in? Vågar vi ens drömma och kanske riskera att bli besvikna? Hur kan jag stödja tillit, hopp och kreativitet i hur jag vill leva?

 

I kursen kommer vi att pröva hur vi med hjälp av gestaltande metoder från drama kan utforska de olika inre och yttre konflikter som uppstår kring att kunna leda oss själva rätt. Våra tankar, fantasier, drömmar och föreställningar kan spelas upp på en scen. Vi prövar att hitta roller som visar den psykiska och sociala verkligheten med hjälp av andra medspelare och en ledare som regisserar spelet. En improviserad teater eller en lek kan berika det svåra valet, där känsla och erfarenhet får vara med i utforskandet förutom samtalet.

 

Rollbytet är en viktig del av metodiken där de frågor vi ställer oss utforskas genom perspektivförändring. Något vi ofta har svårt med i en känsloladdad konflikt. Ofta kan människans psyke ses som en grupp av roller med olika idéer som drar åt olika håll i hur vi vill leva och förändras.

 

Inga förkunskaper krävs. Intyg utfärdas för deltagande.

Kursen kan även ses som en introduktion till en planerad längre sociodramautbildning till våren 2019.

Sociodrama kan användas inom utbildning och arbetslivet samt sammanhang där man önskar en förändring med hjälp av drama.

 

Kurslokal: innerstan Gävle                                            

 

Tid:Fredagen den 23 november 19.00-21.00, lördagen den 24 november 10.00-18.00, söndagen den 25 november 10.00-15.00, 2018

 

Kostnad:2 500 kr inklusive moms, företag 3 000 kr inklusive moms,

 

Lärare 

Kerstin Jurdell, socionom, fil.mag., psykodramaregissör, lärare i psykodrama, TEP,

grundare av Svenska Psykodramaskolan, styrelsemedlem FEPTO,

Lärare i psykodrama sedan 30 år i Sverige, Tyskland, Finland, Norge, Portugal och Ryssland. Privat verksam. Lärare vid Högskolan i Gävle.

Eva Mattsson

Auktoriserad dramapedagog, specialpedagog, biträdande psykodramaregissör, lärare vid Högskolan i Gävle, 25 års erfarenhet vid Centrala Elevhälsan/Gävle Kommun. Privat verksam handledare.

 

Information kan nås via

Svenska Psykodramaskolan                                                          Eva Mattsson 

Erkenskroken 22, 120 54 Årsta,                                                     Tfn: 0703 50 52 28

Email: [email protected]

Tfn: 08/ 658 22 48 eller 0708 58 22 48

www.psykodramaskolan.blogg.se




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0