Sociopsykodrama om identitet

                      VEM ÄR JAG I MÖTET MED DIG?

                      Sociopsykodrama om identitet

 

                        12 november -13 november 2016

                                       STOCKHOLM

 

              I början var existensen. I början var handlandet.

                                Jacob Levy Moreno 1964

 

Seminariet vänder sig i första hand till deltagare som efter avslutad utbildning i psykodrama önskar inspiration i psykodramatisk form för professionell och personlig utveckling. Andra deltagare välkomna.

Sociodrama eller sociopsykodrama, där regissören vandrar mellan det enskilda lidandet och den gemensamma/samhälleliga kontexten, tränar människan i att bättre hantera rädslan för det annorlunda och ge grupper möjlighet att skapa dialoger mellan varandra för ökad gemensam förståelse.

Platon skriver, 385 f.Kr., i sitt berömda Gästabudet, hur människan var runda klot med fyra armar och fyra ben som rullade omkring. Vi rullade lyckliga men överskattade oss själva och blev arroganta. Zeus, Olympens högste gud, straffade då människan och skar människan i två halvor. Alltsedan dess har vi letat efter den andra halvan. Kierkegaard, den existentiella filosofins pionjär skriver på 1800-talet att människan har övergivits, blivit desperat, ensam samt har brutits sönder. Nietzsche skriver senare på 1800-talet att Gud är död. Idag möter vi i samhället utmaningar att försöka hitta oss själva, men vi är hela tiden slitna itu av konflikter inom oss och mellan oss. Splittring mellan man och kvinna, människors rädsla att möta det annorlunda från olika kulturer och framväxten av en alltmer globaliserad värld ställer nya krav på hur vi ska vara och vem jag egentligen är. Nationalistiska strömningar växer som ett svar på detta. Vi behöver fråga oss själva vem vi är när vi möter den andre?

Morenos filosofi och etik innebär ett samhälleligt och politisk perspektiv på hur vi ska handla rätt i den tid och med de utmaningar vi står inför idag. Moreno intresserade sig för hur samhället kan påverkas och valde många gånger att lyfta ett enskilt psykodrama till en social kontext. Exempel på detta kunde vara en ung vit kvinnlig protagonist, som i slutet av 60-talet avvisats av sin familj, då hon som ensamstående blev gravid med en svart man. För Moreno var det naturligt att utvidga spelet till rasismen i samhället och spelet övergick till ett sociodrama.

 Ökad främlingsfientlighet idag, motstånd mot att ta emot krigsflyktingar och alltfler vålds- och terrorhandlingar ställer andra politiska frågor på agendan än betoningen på de materiella frågor som hittills lyfts fram i politiken som huvudfråga. Bomber har vid flera tillfällen briserat i europeiska städer och mördat tusentals människor. Främlingsfientliga partier växer som högt uttrycker värderingar som väcker tankar från nazismens framväxt i Europa. Vi utforskar detta tema och frågar oss hur vi kan vara mer spontana? 

Kurslokal

Stockholm

 

Tid  

Lördagen den 12 november 10.00–20.00

Söndagen den 13 november 10.00–16.00

 

Kostnad

2 500 kr inkl. moms.

 

Ledare

Kerstin Jurdell

socionom, filosofie magister, psykodramaregissör, T.E.P.

grundare av Svenska Psykodramaskolan

Lärare i psykodrama sedan 25 år.

Privat verksam som handledare och lärare i psykodrama

Undervisar på Högskolan i Gävle

Information

Svenska Psykodramaskolan

Wollmar Yxkullsgatan 37,118 50 Stockholm

Email: psykodramaskolan@gmail.com

Tfn: 08/ 658 22 48 eller 0708/ 58 22 48

Postgiro 68 33 45-3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0