Hannah Arendt

HANDLANDE OCH FRIHET

Psykodramaseminarium om filosofen
Hannah Arendts tänkande
12 mars -13 mars 2016
STOCKHOLM Seminariet vänder sig i första hand till deltagare som efter avslutad utbildning i psykodrama önskar inspiration i psykodramatisk form för professionell och personlig utveckling. Andra deltagare välkomna.
Hannah Arendt, född 1909, var samtida med Moreno, bägge två hade en judisk bakgrund och kom att emigrera till USA. Arendt vigde sitt liv åt tankar kring hur politiska handlingar kunde vitaliseras och få en ny betydelse, då hon starkt påverkades av den terror hon både personligen som judinna i det nazistiska Tyskland utsattes för samt bevittnade. Arendt, inspirerad av Aristoteles och den antika tidens syn på politik, delar in människans aktiviteter, Vita Activa, i tre områden. Först den hårt och kroppsligt arbetande människan, Animal Laborans, som omvandlar naturen till nödvändigheter för vår överlevnad som mat, kläder och husrum, därefter den tillverkande människan, Homo Faber, som använder verktyg för att enligt en viss ordning, en början och ett slut, omvandla naturen till ting, Slutligen den handlande människan som har förmågan att skapa något nytt och oväntat i den väv av relationer som uppstår mellan människor. Den handlande människan utför den enda fria aktiviteten som inte styrs av nödvändighetens ramar. Den är dessutom den enda aktivitet där människan kan skapa mening med sina liv. Handlandet innebär främst att tala och interagera med varandra, inte för och emot varandra och att man önskar visa vem man är. För henne var det av stor angelägenhet hur människan kunde använda sitt tänkande och omdöme bättre, för att inte falla offer för ofriheten och ytterst de totalitära system hon sett fasorna av.
Vad är att tänka ”politiskt”? Politisk förmåga innebär förmågan att se saker inte bara från sin egen åsikt, utan från alla närvarandes perspektiv eller med Morenos begrepp att kunna göra ett rollbyte med dem andra. Denna representativa förmåga skapar även ett bättre fungerande omdöme i den enskilda situationen, eller bygger tele som Moreno benämner relationen som karaktäriseras av ett omdömesgillt handlande.
Idag kännetecknas yrkesarbete inom psykoterapi, socialt arbete och pedagogik alltmer av att Homo Faber, den tillverkande människan, har tagit över. Arbetet innebär att handlandet har försvunnit och behandling istället blivit att följa en modell, en tillverkning, mot ett mål där den professionelle blir lika ofri och utbytbar som en hantverkare som tillverkar en kruka.
Psykodramats metodik är ett utmärkt sätt att visa alternativ till denna tillverkningsmentalitet, där istället den skapande människan synliggörs även utanför terapirummet, i pedagogiska och politiska sammanhang.
Intyg utfärdas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0