Der innere Supervisor

SVENSKA PSYKODRAMASKOLAN

 

                             Medlem av FEPTO

     Federation of European Psychodrama Training Organisations

 

    

  

 

DEN INRE HANDLEDAREN

 Om subjektivitetens betydelse

28 november – 29 november 2014

 

               DRESDEN

 

Seminariet vänder sig till deltagare som efter avslutad utbildning i psykodrama önskar inspiration i psykodramatisk form för professionell och personlig utveckling.

Den inre handledaren kan karaktäriseras av förmågan att kunna guida sig själv genom livets vindlingar.  Är det Självets princip som Jung valde att kalla den sammanhållande kraft som även sänder oss våra nattdrömmar som hjälp i denna vandring? Kan det kallas för en Ängel som guidar? Eller en Gud? Eller Fronesis som Aristoteles kallade den praktiska kunskapens väsen i hur vi ska kunna handla gott och rätt. Genom vår fantasi utforskar vi denna vishetens stämma.

Utbildning inom psykodrama innebär förutom kunskap om tekniker, verktyg och teori att ständigt öva sin spontanitet, kreativitet och förmågan till tele. Ett filosofiskt existentiellt synsätt är att ha huvudrollen i sitt eget liv samt att kunna använda sin vilja till vilket liv vi vill leva. Denna grundhållning innebär att ständigt reflektera över sina erfarenheter och inse betydelsen av hur jag som subjekt är grunden för denna kunskap.

Friheten i detta tänkande är en utmaning. Hur ska vi veta vad som är rätt för oss? Tänk om valet blir fel? Finns förmågan att använda viljan eller ”blir” livet istället ett val andra gör?

Kreativitet är ett nyckelbegrepp inom psykodramats filosofi och teori. Det innebär att ständigt förmå att pröva nya vägar och nya sätt att möta utmaningar både i sitt eget liv och som professionell.  Det kreativa förhållningssättet kan skapa ångest, då enligt Moreno förmågan att vara spontan är en av de sämst utvecklade egenskaper människan har, utan vi tenderar snarare att ständigt upprepa oss själva och vad vi betraktar som tryggt och något vi har kontroll över.

Idag uppmuntras mer sällan kunskap som handlar om att varje ögonblick i vårt liv är att förfoga över denna frihet att välja vårt liv och använda vår skaparkraft. Istället stödjs tankar inom profession hur en metod ger svaret på hur vi ska handla, liksom att ekonomer får makt över våra handlingar genom att detaljreglera handlandet och inte ge det professionella omdömet någon större plats. Vår frihet inskränks, skaparkraften urholkas och professionen riskerar att bli trist och utan förändring.

För att kunna hålla fast vid de existentiella tankegångarna behövs ofta stöd av likasinnade, samt få kraft genom kunskap från de stora tänkarna. Det unika i psykodramats värld är även att få utforska olika handlingars innebörd genom aktionens och föreställandets värld, där deltagarna på scenen får spela huvudrollen i sitt liv.  

VÄLKOMMEN!

Tid  

Fredagen den 28 november klockan 18.00-21.00

Lördagen den 29 november 10.00–17.00

 

 

 

Ledare

Kerstin Jurdell

socionom, psykodramaregissör, T.E.P.

grundare av Svenska Psykodramaskolan

Lärare i psykodrama sedan 20 år i Sverige,

Tyskland, Finland, Norge och Portugal.

Privat verksam med utbildning, handledning

och individ/ familjeterapi.

 

 

Information

Svenska Psykodramaskolan

Wollmar Yxkullsgatan 37,118 50 Stockholm

Email: psykodramaskolan@gmail.com

Tfn: 08/ 658 22 48 eller 0708/ 58 22 48

 

www.psykodramaskolan.blogg.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0