Avund och konkurrens

Svenska Psykodramaskolan
Wollmar Yxkullsgatan 37
 118 50 Stockholm

 

                         
                                                                                                   Rubens: Paris dom

           

                                                      Varför hon och inte jag?

                                                Om kvinnlig avund och konkurrens

 

                                                           Psykodrama och mytologi

                                                     Stockholm 14 okt – 16 okt 2010

Från Iliaden hämtar vi berättelsen om skönhetstävlingen mellan krigsgudinnan Athena, gudadrottningen Hera och kärleksgudinnan Afrodite som blir upprinnelsen till det 10-åriga trojanska kriget.

Eris, osämjans gudinna, blir inte inbjuden till en stor bröllopsfest där alla andra är bjudna. Hon hämnas då genom att kasta in ett guldäpple med inskriptionen ”till den vackraste” bland gästerna. Var och en av de tre gudinnorna ovan hävdar att just hon är den vackraste och kräver att få äpplet. Zeus vägrar förstås att ta ställning och utser istället en enkel herdepojke att bli domare. Pojken visar sig vara den bortstötte prinsen Paris av Troja. I tävlingen försöker alla gudinnorna muta domaren att välja just henne.

Athena lovar honom att bli en framstående krigare och nå många segrar, Hera erbjuder honom att bli en stor konung över främmande folk och länder. Afrodite slutligen säger lockande: - Välj mig så kommer Du att få den vackraste av alla kvinnor på hela jorden, den sköna Helena!

Paris kan inte motstå Afrodites muta och överräcker henne guldäpplet. Hera och Athena blir rasande, fylls av avund och börjar ruva på hämnd.

Temat kvinnlig avund är alltså känt sedan årtusenden tillbaka.

 

I seminariet undersöker vi med hjälp av gestaltande metoder och psykodrama vad som händer när Eris, osämjans gudinna, tar plats emellan kvinnor.

Det är inte ovanligt att framgångsrika kvinnor möter avund och missunnsamhet från andra kvinnor.

Mellan kvinnor finns ofta en tendens att förminska sig själva och sin kompetens för att andra inte ska känna sig sämre. En kvinna som ”lyckas” kan bli sedd som skrytsam och överlägsen, trots att hon är både ödmjuk och lyhörd.

Avund är inte farlig om vi erkänner den. I myten är Eris inte välkommen till festen. När vi ser Eris, Nattens drottning, som en ovälkommen gäst, kommer vi att överraskas av de starka krafter som avunden kan väcka. Om vi vägrar inse att de föreställningar som fyller oss med känslor av frätande raseri och orättvisa finns inom oss kommer Eris att segra.

Mobbing, utstötning, baktaleri och förtalskampanjer kan då istället uppstå som destruktiva mönster där väninnor spelar ut varandra.

 

Marta Cullberg Weston skriver i sin nyutkomna bok Avund och konkurrens hur avunden kan omvandlas till kraft och inspiration istället. Genom att inse att vi är avundsjuka, kan vi börja ge varandra komplimanger för det andra HAR lyckats med. Vi kan inse att bakom vår avund finns en stark längtan att själv kunna nå dit, och därmed vara en sporre för oss att våga prova nya saker i livet och själva lyckas. Hon skriver

Grundfelet vi gör är att tro att andras framgång berövar mig något och begränsar min framgång.

Sanningen är att andras framgångar inte tar någonting alls ifrån mig. Uttrycket ”du behöver inte släcka någon annans låga för att din egen ska lysa starkare” ligger det djup visdom bakom.

Att vara tacksam för det man har och nöjd med sitt liv är det viktigaste vaccinet mot avundsjuka.

 Seminariet är öppet för alla intresserade. Kursen bygger på både egna berättelser, våra egna erfarenheter och mytens berättelse som dramatiseras. Intyg utfärdas.

 

 

Kurslokal

Innerstad, Stockholm

 

Tid:

Torsdag 14 okt 18.30–21.30

Fredag   15 okt 10.00-19.00

Lördag   16 okt 10.00-15.00

 

Kostnad:

2 500:- inkl. moms. /privatpersoner/

3 000:- inkl. moms /egen företagare/arbetsgivare/

 

Antal deltagare: max 16 deltagare 

 

Lärare



Marie Clahr Hallberg

psykodramaregissör, socionom, författare, grundare av mytologisk psykologi (presenterad i boken Den Gudomliga Spegeln) konsult i egen verksamhet. Utbildare vid GAIA Leadership 



Kerstin Jurdell

socionom, psykodramaregissör, T.E.P.

grundare av Svenska Psykodramaskolan

Lärare i psykodrama sedan 20 år i Sverige, Tyskland, Finland, Norge och Portugal.

Privat verksam. Tidigare undervisat c:a 20 år i socialt arbete.

Gästlärare vid kurser i Etik och ledarskap samt Myter/Gävle Högskola.

 

Information kan nås via:

Svenska Psykodramaskolan / www.psykodramaskolan.blogg.se

Email: [email protected]

Tfn/fax: 08 658 22 48 / mobil 0708 58 22 48

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0